fbpx

Twee jaar geleden was er nog helemaal geen strijd tussen Wix en WordPress.

Twee jaar geleden, als je ons had gevraagd wat het beste platform was voor het bouwen van je website, zouden wij direct “WordPress!” hebben geroepen.

Het maakte dan niet uit voor welk doel je een website nodig had. Een blog? WordPress. Bedrijfssite? WordPress. Portfolio website? WordPress. eCommerce? Oké … Misschien was het destijds niet het meest ideale platform voor het ontwikkelen van een webshop. Hoe dan ook, je begrijpt het wel.

Het online landschap is echter snel geëvolueerd en zijn er een aantal nieuwe spelers bijgekomen. Jongere en meer toegankelijke spelers. 

Een van hen is Wix.

In deze blogpost kijken we naar welk platform het beste is – de Wix versus WordPress-vergelijking die al lang aan de gang is. Tegen het eind van dit artikel hebben we een belangrijke vraag beantwoord: kan de meer bekende en immens populaire WordPress het nog steeds opnemen tegen nieuwkomer Wix?

In deze vergelijking leer je:

 • het belangrijkste verschil tussen Wix en WordPress,
 • de unieke voordelen die Wix je kan bieden
 • wat WordPress te bieden heeft, dat Wix niet te bieden heeft
 • welk platform betere ontwerpmogelijkheden biedt
 • de voor- en nadelen van Wix ten opzichte van WordPress
 • welk platform de betere is en waarom. 

Kort samengevat: het verschil tussen Wix en WordPress

Voordat we het belangrijkste verschil kunnen uitleggen, moeten we echter één ding duidelijk maken: hier vergelijken we Wix met de zelf gehoste versie van WordPress, die beschikbaar is via WordPress.org. De .org verschilt van WordPress.com.

Het grootste verschil tussen Wix en WordPress is dat WordPress een zelfstandige software is die je op een webserver moet installeren (of door een derde partij moet installeren). Pas daarna kan je het systeem gebruiken om er een website mee te bouwen. 

Wix daarentegen is een online dienst waarvoor je jezelf moet aanmelden om het te kunnen gebruiken. Nadat je een account hebt aangemaakt, kan je met Wix jouw website bouwen en beheren. Allemaal binnen de dienstverlening die onder Wix.com valt. In andere woorden: Wix zorgt voor de hosting en al het technisch zware werk.  

Wat is Wix en hoe werkt het?

De feiten over Wix:

 • het is een alles-in-één platform. Met Wix kun je zelf een website bouwen.
 • Geen programmeervaardigheden vereist. Wix kan door iedereen worden gebruikt.
 • Prijzen variëren van gratis tot €24,50 per maand, afhankelijk van het abonnement dat je kiest. Als je een aangepast domein wilt, zoals jouwwebsite.nl, dan zal je iets meer geld uit moeten geven. 
 • Meer dan 70.000.000 mensen gebruiken Wix al.
 • Er zijn meer dan 500 vooraf ontworpen sites ingebouwd en je kunt kiezen uit verschillende sjablonen
 • Elke nieuwe site krijgt gratis een aangepast subdomein – bijvoorbeeld jouwwebsite.wix.nl.
 • Er is 24/7 ondersteuning.

Jouw website bouwen

Wix wordt aan het begin vaak als gebruiksvriendelijk en eenvoudig te begrijpen ervaren. 

De grote start nu- knop op de startpagina leidt je door de aanmeldingsprocedure en naar de eerste stap bij het bouwen van jouw nieuwe site.

Hier kan je het doel van de site selecteren. Wix gebruikt deze informatie om in de volgende stap specifiek geoptimaliseerde ontwerpen voor te stellen.

 

In dit stadium geeft Wix je toegang tot zijn website-builder, waar je alles met betrekking tot jouw site kunt aanpassen en uiteindelijk aan de rest van de wereld kunt laten zien.

 

 

De werkbalk links maakt het mogelijk om verschillende details over het ontwerp af te stemmen. Je kunt:

 • De achtergrond bewerken (volledig in kleur, afbeelding of video maken)
 • nieuwe elementen toevoegen (afbeeldingen, galerijen, knoppen, pictogrammen voor sociale media, menu’s, lijsten en tal van andere dingen die je gewoonlijk op websites ziet.)

 • voeg apps van de Wix App Market toe (zaken zoals een Shopify-module, opmerkingen module, chat, nieuwsbrief aanmeldmodule en andere toevoegingen)

 

 

 • upload jouw eigen bestanden (afbeeldingen, audio, documenten)

 • voeg de Wix winkelmodule toe, waarmee je een volledig werkende webshop kan realiseren. 

Als het gaat om de site-editor zelf, betekent de drag-and-drop-functionaliteit dat je geen enkele programmeerkennis hoeft te kennen om jouw site aan te passen – sleep gewoon dingen over de pagina, voeg ze toe, verwijder ze en breng ze opnieuw in overeenstemming met jouw eigen smaak. (Wix ten opzichte WordPress opmerking: in WordPress is er geen standaard ondersteuning voor drag-and-drop. Bij WordPress zal je dan een apart thema moeten kopen.

De inhoud aanpassen

Als je tekst op de pagina wilt aanpassen, dubbelklik je op de tekst waarna een venster verschijnt. Alles verwijderen is net zo eenvoudig – selecteer een bepaald element met je muis en druk op del op het toetsenbord. In het algemeen zal dubbelklikken de opties en aanpassingen tonen die Wix voor dat desbetreffende element heeft.

Bijvoorbeeld de beschikbare tekst:

 

De slider galerij:

Aanpassen van een specifiek vak

Als je op een bepaalde pagina klikt, wordt de ‘pagina builder’ voor die specifieke pagina gestart en kun je opnieuw werken met de drag-and-drop-interface. Door dit proces te herhalen, kan je elke pagina op jouw website ontwerpen en aanpassen.

Wix voor E-commerce

Als je een online winkel als een van de pagina’s wilt hebben, kan je dit ook in Wix realiseren.

Je kant op elke pagina een lijst met producten en productcategorieën weergeven en Wix biedt ook een eenvoudige manier om deze producten te beheren.

Hier krijg je toegang tot alle eCommerce-functies die je nodig hebt:

Wix stelt je in staat om instellingen te maken voor betaling (hoe je deze gaat innen), belastingen, verzendkosten, enzovoort. Uiteindelijk is het heel eenvoudig om een ​​eCommerce-winkel met Wix te starten – en, nog belangrijker, je kunt het zelf doen. Wix lijkt gewoon een gebruiksvriendelijkere e-commerce oplossing te zijn dan WordPress op dit moment is.

Bloggen met Wix

Bloggen met Wix is ​​ook niet erg ingewikkeld – alles begint met het maken van een nieuwe pagina.

Vervolgens kan je een blog module aan die pagina toevoegen.

Op dit punt krijgt je toegang tot een geheel nieuwe blogmanager.

De interface voor het bewerken van blogs is erg vriendelijk, en eigenlijk vrij gelijkwaardig aan de interface van WordPress.

Publicatie van jouw website

Als je klaar bent met het aanpassen van jouw pagina’s, kan je de site publiceren zodat iedereen deze kan zien.

De site wordt toegewezen aan jouw unieke subdomein en een submap, bijvoorbeeld jouwwebsite.wix.nl/iets.

Wat is WordPress en hoe werkt het?

De feiten over WordPress:

 • WordPress is software die op een webserver moet worden geïnstalleerd voordat het kan worden gebruikt om een ​​website te bouwen.
 • Het heeft een ontelbaar aantal ingebouwde functies.
 • Het wordt geleverd met krachtige mogelijkheden om je content te beheren. 
 • WordPress heeft duizenden beschikbare thema’s.
 • WordPress heeft ongelooflijke uitbreidingsmogelijkheden. Er zijn tienduizenden plugins beschikbaar – en de meeste zijn gratis!
 • Er zijn ten minste enkele vaardigheden voor het bouwen van websites vereist om een ​​website met WordPress te lanceren.
 • WordPress zelf is gratis, maar je zal moeten investeren in een aangepast domein – zoals jouwwebsite.nl (vanaf €10,- per jaar) – en een webserver (vanaf ongeveer €10,- per maand). WordPress kan niet werken zonder deze twee dingen.
 • Er is op zichzelf geen ondersteuning.

Jouw website bouwen

Als het gaat om Wix ten opzichte van WordPress, is het aan de slag gaan met WordPress een heel andere ervaring dan het werken met Wix.

Hoewel een Wix-website binnen een enkele interface kan worden gebouwd en gestart – na inloggen op Wix.com – vereist WordPress dat je een paar kleine taken uitvoert voordat je aan de slag kan gaan met het designen van jouw website. 

Eerst zal je een hostingaccount aan moeten maken, wat betekent dat je een abonnement voor hosting en een domeinnaam moet aanschaffen (hier is een handige gids voor het maken van de juiste keuze). Vervolgens moet je de twee met elkaar verbinden en pas dan kan je beginnen met het installeren van WordPress en het bouwen van de website.

Als je geluk hebt, zal jouw hostingbedrijf alle drie de volgende stappen voor je uitvoeren: een hostingaccount instellen, een domein registreren en een schone versie van WordPress installeren. Dit is eigenlijk de aanbevolen aanpak, zelfs als je net begint met WordPress en geen ervaring hebt met het bouwen van een site.

Nadat je al het bovenstaande hebt doorlopen, kun je eindelijk beginnen met een schone WordPress-installatie en er een functionele en goed uitziende website van maken. In de strijd van Wix ten opzichte van WordPress lijkt Wix het te winnen op het gebied van gemak van installatie. 

Wanneer je bovenstaande stappen hebt doorlopen en nog niks aan je website hebt gedaan, dan ziet deze er ongeveer als volgt uit:

Als je de website wilt gaan bouwen en wilt beheren, dan navigeer je naar https://jouwwebsite.nl/wp-admin. Met de inloggegevens (deze heb je waarschijnlijk zelf ingesteld bij je hostingprovider), kan je inloggen in het beheergedeelte van de WordPress website. Na het inloggen zie je het standaard beheersgedeelte:

“Wat nu?” Is een veel voorkomende vraag op dit punt.

Hoewel dit voor sommige mensen moeilijk te slikken is, is WordPress niet het meest beginners vriendelijke platform. Je zal bij WordPress zelf moeten leren hoe je dit krachtige dashboard kunt gebruiken in jouw voordeel. 

Hier is waar je moet beginnen:

1. Een thema kiezen

Om het jezelf gemakkelijk te maken kun je ervoor kiezen om een thema te installeren. Dit doe je door naar Uiterlijk> Thema’s te gaan (in het menu links) en vervolgens op Nieuw toevoegen te klikken.

Elk thema dat je op dit moment ziet is gratis beschikbaar en kan met slechts een paar klikken worden geïnstalleerd.

Het mooie van WordPress-thema’s is dat er duizenden beschikbaar zijn, en je zult zeker iets vinden dat aan je behoeften voldoet. Het slechte is dat ze allemaal anders werken, wat betekent dat als je leert hoe je met het ene thema werkt, dit niet betekent dat je met een ander thema ook goed kunt werken. 

2. Nieuwe functies toevoegen

Het installeren van een thema is slechts één van de vele stappen die je zal moeten volgen. De volgende stap is hoogstwaarschijnlijk het installeren van plugins die je website krachtiger maken. WordPress plugins bieden je nieuwe functies die niet meteen beschikbaar zijn. 

Je kunt bijvoorbeeld een plugin installeren die ervoor zorgt dat je eenvoudiger vindbaar bent binnen de Google zoekmachine. Oftewel een plugin die zorgt voor je zoekmachine optimalisatie. Binnen het WordPress ecosysteem kan je letterlijk duizenden verschillende plugins vinden. 

 

Plugins installeren werkt ongeveer hetzelfde als het installeren van thema’s. Ga gewoon naar Plug-ins> Nieuw toevoegen.

Het is een goed idee om eerst naar plug-ins te kijken die op de aanbevolen en populaire lijsten staan ​​- beide hebben een hoop interessante (en zeer nuttige) plug-ins.

Bij Mr. Webdesign maken we voornamelijk gebruik van plugins die zorgen voor een snellere website, zoekmachine optimalisatie, beveiliging van je website en een ingebouwde chatfunctie. 

Elke plugin werkt volgens een ander principe, dus elke plugin heeft zijn eigen leercurve. Hoewel de meeste plugins zeer eenvoudig zijn in zowel structuur als gebruik, kun je ook complexe tools tegenkomen (zoals voor back-ups of statistieken van de site).

Uiteindelijk gaat het bouwen van een mooi ogende en functionele site met WordPress helemaal over het vinden van een goede combinatie van thema en plugins – WordPress is in dit opzicht heel anders dan Wix. In wezen helpt Wix je dingen op te zetten. WordPress laat je met rust en laat je dingen zelf uitzoeken. Afhankelijk van het soort gebruiker dat je bent, kan dit goed of slecht nieuws zijn.

3. De content aanpassen

Er zijn twee contenttype in WordPress: Berichten en pagina’s.

 • De officiële definitie van berichten luidt: Als je een regelmatig blogbericht schrijft, schrijf je een bericht. Berichten verschijnen standaard in omgekeerde chronologische volgorde op de startpagina van je blog.
 • En voor pagina’s staat: Voor inhoud zoals ‘Over’, ‘Contact’, etc. Pagina’s leven buiten de normale blog chronologie en worden vaak gebruikt om tijdloze informatie over jezelf of jouw site te presenteren – informatie die altijd van toepassing is . Je kunt pagina’s gebruiken om inhoud te organiseren en deze te beheren.

Om een ​​nieuw blogbericht te maken, ga je naar Berichten> Nieuw bericht toevoegen, voeg je tekst, afbeeldingen en / of video toe en druk op publiceren.

Als je een pagina wilt maken, ga je naar Pagina’s> Nieuw toevoegen, voer je de inhoud in en klik je op publiceren.

Zoals je kunt zien, is het proces precies hetzelfde voor berichten en pagina’s.

In de standaard configuratie van WordPress is er geen drag-and-drop-functie voor het maken en uitlijnen van inhoud op de site – alles is een beetje meer traditioneel in zijn vorm. In wezen lijkt het publiceren van inhoud enigszins op het maken van een MS Word-document.

Hier is een voorbeeld van een min of meer inhoud gevulde WordPress-site:

WordPress was oorspronkelijk ontworpen als een blog platform. Je kunt dit terugzien aan het feit dat berichten het standaardtype inhoud zijn en dat ze een prominente plaatsing krijgen. Leren hoe je WordPress volledig kan gebruiken kost tijd. Je zal veel moeten experimenteren met verschillende thema’s en plugins. 

4. WordPress voor je webshop

In zijn standaardversie is WordPress niet direct gereed voor e-commerce gebruik.

Desondanks zijn er een aantal geweldige e-commerce plug-ins beschikbaar, waarvan WooCommerce de baas is.

Het biedt alle functionaliteit die je nodig hebt voor jouw online winkel (winkelwagentjes, producten, betalingen, kortingsbonnen, productbeheer, enzovoort), en doet dit gratis.

WooCommerce is geweldig voor mensen die vastbesloten zijn om WordPress te gebruiken, maar ook een eCommerce-component aan hun site willen toevoegen. Het is gemakkelijk te begrijpen en vergelijkbaar met de manier waarop Wix omgaat met zijn e-commerce module.

Dat gezegd hebbende, als een eCommerce-winkel het enige is dat je wilt bouwen, ben je waarschijnlijk nog beter af met een van de speciale eCommerce-oplossingen.

5. Bloggen met WordPress

Zoals eerder aangegeven, werd WordPress gebouwd als een blogplatform en om die reden komt niets in de buurt van de blogfunctie van WordPress.

Het beheren van blogberichten is eenvoudig: je kan elk type inhoud opnemen dat je maar wilt, inclusief tekst, afbeeldingen, video en audio; je kunt categorieën en tags toewijzen; je kunt een specifieke publicatiedatum instellen en nog veel meer.

Wix ten opzichte van WordPress voor bloggen? Hoewel de blogmodule in Wix leuk is, is WordPress nog steeds een stuk beter als blogplatform.

De voor- en nadelen

Zowel WordPress als Wix hebben hun sterke en zwakke punten.

De voordelen van Wix:

 • Alles gebeurt binnen Wix.com. Je hoeft nergens anders heen te gaan om jouw site in te stellen.
 • Je hoeft je geen zorgen te maken over technische zaken.
 • Je krijgt meteen een goed aanbod aan functies.
 • Het heeft eCommerce functies geïntegreerd. 
 • Je bouwt een website met het drag-and-drop concept – zoiets bestaat niet direct in WordPress.
 • Je kunt binnen enkele minuten aan de slag – sneller dan met WordPress.
 • Er is ondersteuning – geen ondersteuning voor WordPress.

De voordelen van WordPress:

 • WordPress – de software – is gratis en open-source.
 • Er zijn duizenden thema’s en duizenden plug-ins beschikbaar – veel meer dan bij Wix.
 • Het vinden van een ontwerp dat echt bij je past is slechts een kwestie van tijd – als het op ontwerpopties aankomt, wint WordPress het van Wix.
 • Het is het populairste CMS op internet (bijna 19 procent van het internet draait op WordPress) – WordPress is veel populairder dan Wix.
 • Het wordt regelmatig bijgewerkt en heeft een levendige community. – Ideaal voor als je vragen hebt over WordPress
 • Geweldige content management-mogelijkheden – beter dan die van Wix.
 • Het heeft een geweldige blogmodule – beter dan die van Wix.
 • WordPress is door en door uiterst aanpasbaar – je hebt controle over elk aspect van jouw website.
 • De mogelijkheden voor zoekmachine optimalisatie is groot – bij Wix heb je deze mogelijkheden veel minder.

Nadelen van Wix:

 • Bij Wix kan jouw site om welke reden dan ook op elk moment verwijderen – je hebt nooit de volledige controle.
 • Niet alle beschikbare ontwerpen in Wix zien er goed uit, en de goede worden vaak op meerdere sites gebruikt – dit kan je site mogelijk minder uniek maken.
 • Je kunt je site-ontwerp later niet meer veranderen – je zit vast aan het ontwerp dat je aanvankelijk hebt geselecteerd.
 • Niet alle ontwerpen zijn SEO-vriendelijk.
 • De aanpassingsmogelijkheden zijn beperkt – je kunt zelf geen nieuwe functies installeren (zoals in WordPress via plug-ins), en alles moet vooraf worden goedgekeurd door Wix en beschikbaar zijn als een module.
 • De blogmodule is soms ingewikkeld.

Nadelen van WordPress

 • Het lanceren van een WordPress-site vereist extra kosten – domein en hosting.
 • Als jouw hostingbedrijf niet erg coöperatief is, moet je al het technische zware werk zelf doen.
 • Thema’s kunnen heel verschillend van elkaar werken – het beheersen van het een betekent niet dat je meteen weet hoe je een andere moet gebruiken.
 • Hetzelfde geldt voor plugins – er is veel variabiliteit in hoe ze werken en hoe ze omgaan met de gebruiker.
 • Het beheerders dashboard is niet de meest intuïtieve interface.

Moment van de waarheid: Wix vs. WordPress – wie wint de strijd?

Het hangt allemaal af van waar je de site voor nodig hebt en hoe slim je bent als het gaat om het bouwen van sites.

Voor iemand die voor het eerst aan de slag gaat met websites

Als u geen eerdere ervaring hebt en je gewoon een basale website nodig hebt om als online visitekaartje te dienen of om enkele van jouw producten online te verkopen, is Wix een betere oplossing.

Het is gemakkelijker om direct te gebruiken en je kunt jouw site in enkele minuten opzetten – met Wix die je stap voor stap door het proces leidt. Je krijgt ook goede functies die meer dan genoeg zijn om je op weg te helpen.

Voor iemand die meer controle wilt en die openstaat om het bouwen van websites wilt leren

Als je niet bang bent om jouw handen vuil te maken en je graag wilt leren hoe websites werken, is WordPress een betere oplossing.

WordPress geeft je de volledige controle over jouw website. Je kunt de functies van jouw site vrijwel onbeperkt uitbreiden met behulp van de talloze beschikbare plug-ins. Daarnaast is het mogelijk om te kiezen uit duizenden thema’s – en ze in veel gevallen zelfs handmatig aanpassen. Ook kan je communiceren met een enorme WordPress-community, via de officiële forums, Twitter, Facebook, of andere bronnen.

Voor iemand die een website nodig heeft om te bloggen

Deze strijd wint WordPress ook.

Gebouwd als een blogplatform, is WordPress nog steeds geoptimaliseerd om een ​​blog te runnen en biedt het vele functies direct uit de doos. Toegegeven, de installatie kan een tijdje duren, maar de moeite is het waard.

Voor iemand die een webshop wilt beginnen

Als je alleen een zeer eenvoudige online webshop wilt starten, dan zijn daar nog talloze andere alternatieven voor. Zowel Wix als WordPress zijn hier niet de meest ideale websites voor. Alhoewel je met WooCommerce super veel gratis mogelijkheden hebt en ook voor de Google zoekmachine optimalisatie kan je het best gebruik maken van WordPress in plaats van Wix. 

Leave a Reply